Studententorens Den-Haag
 

Studententorens Waldorpstraat te Den Haag

Deze twee identiek ogende woontorens met ieder een hoogte van ca. 70 meter maken onderdeel uit van de specifieke skyline van Den Haag. Het ontwerp van de robuuste maar elegante gevels kent een verticale geleding en door de horizontale lijnen in de gevel te laten verspringen ontstaat een herkenbaar gevelbeeld waarbij de stapeling van de individuele woningen ondergeschikt is aan de nadruk op de torens als geheel.

Bouwcombinatie Waldorp V.O.F. heeft voor NS Poort Ontwikkeling B.V. aan de Waldorpstraat te Den Haag deze twee woontorens  gerealiseerd. Woontoren 1 bevat 270 zelfstandige studentenkamers en woontoren 2 is bestemd voor short-stay studenten. Deze toren bestaat uit 332 kamers met gedeelde voorzieningen per vier studenten. In de toekomst kan deze toren eenvoudig omgebouwd worden naar 156 startersappartementen.

Bijzonder is de locatie waar deze torens zijn gerealiseerd, namelijk op de smalle landstrook tussen de verkeersrijke Waldorpstraat en de spoorbanen van station Hollands Spoor.
De torens staan op het dichtste punt maar 11 meter vanaf het hart van de dichtstbijzijnde spoorbaan. De onderste bouwlagen zijn daardoor ontworpen en geconstrueerd conform de veiligheidsrichtlijnen van de spoorbedrijven.

De geluidsbelasting op de locatie is hoog. Daarvoor zijn diverse maatregelen getroffen. Zo is er in toren 1 een dubbele corridor gecreëerd waaraan de geluidsluwe gevels van de studentenwoningen liggen en waar ook de spuiventilatie voorzieningen zijn gerealiseerd. De studentenkamers van toren 2 zijn allemaal rondom een centrale kern gebouwd zodat een groot deel van de woningen een dove gevel heeft. Om de combinatie van dove gevel en ventilatie mogelijk te maken zijn kleine loggia’s ontworpen waarin grote industriële roosters zijn opgenomen. Deze roosters zijn op een natuurlijke manier in het gevelbeeld verwerkt en zorgen voor de kenmerkende verspringing van horizontale lijnen.

Onze betrokkenheid:
Onze betrokkenheid gedurende de ontwikkeling was gericht op het projectmanagement binnen de bouwcombinatie vanaf de schetsontwerpfase. Met een continue focus op financiële en technische haalbaarheid en in nauwe samenwerking met de opdrachtgever en diens adviseurs is de ontwikkeling afgerond in een kloek contractdocument. Hierin is ook een grote bijdrage geleverd gedurende de onderhandelingen tussen partijen en het verzorgen van de contractdocumenten, dit in samenwerking met juridische afdelingen van beide partijen.
Gedurende de ontwikkeling is veel aandacht besteed aan risico-management gericht op het bouwen op een kleine locatie tussen spoorlijnen en drukke stadswegen. Veiligheid van de toekomstige gebouwen maar ook veiligheid tijdens de bouwperiode waren belangrijke onderwerpen. Op het gebied van deze veiligheid waren diverse vergunningen nodig.

Opdrachtgever:NS Poort Ontwikkeling BV te Utrecht voor Stichting DUWO met Woongoed 2-Duizend
Architect:K2 Architecten Amsterdam (i.s.m. LIAG Den Haag)
Bouwer:Bouwcombinatie Waldorp V.O.F. bestaande uit ERA Contour BV en Ballast Nedam Bouw B.V.
Omvang:29.000 m2 bvo, 602 wooneenheden.
Periode Ontwikkeling:2006 – 2010
Bouwperiode:Maart 2011 –  Juli 2013


Expertises:
Projectmanagement | Risicoanalyse | Haalbaarheidsstudie | Contractmanagement

Studententorens Den-Haag
waldorpstraat_(05).jpgwaldorpstraat_(02).jpgwaldorpstraat_(06).jpgwaldorpstraat_(01).jpgwaldorpstraat_(03).jpgwaldorpstraat_(04).jpgwaldorpstraat_(08).jpgwaldorpstraat_(07).jpgwaldorpstraat_(09).jpgwaldorpstraat_(12).jpgwaldorpstraat_(11).jpgwaldorpstraat_(10).jpgwaldorpstraat_(14).jpgwaldorpstraat_(13).jpgwaldorpstraat_(18).jpgwaldorpstraat_(15).jpgwaldorpstraat_(17).jpgwaldorpstraat_(16).jpgwaldorpstraat_(20).jpgwaldorpstraat_(19).jpgwaldorpstraat_(22).jpgwaldorpstraat_(23).jpg